Segons l’Idescat la població de Catalunya creixerà i se situarà en 8 milions el 2030 gràcies a la immigració
Segons les projeccions de població de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) la població de Catalunya creixerà i se situarà en 8 milions de persones el 2030, segons l’escenari mitjà de les projeccions de població. En aquest període de 12 anys la població augmentaria en gairebé mig milió de persones, principalment per efecte de la migració, ja que el creixement natural (naixements menys defuncions) serà negatiu. A llarg termini, la població de Catalunya creixeria moderadament i el 2060 se situaria en 8,7 milions d’habitants.
L’Idescat proporciona tres escenaris de projeccions de població (alt, mitjà i baix), basant-se en diferents hipòtesis de fecunditat, esperança de vida i fluxos migratoris. En qualsevol cas, sembla que els fluxos migratoris seran constants a curt i llarg termini, el que farà que Catalunya pugui augmentar el sector població en edat de treballar i tothom sap els efectes positius que això podria tenir en les contribucions a la seguretat social o el finançament del sistema de pensions.
A partir d’aquesta projecció de l’Idescat ens venen al cap algunes reflexions: si realment comptem amb la població nouvinguda per eixamplar la piràmide de població amb més naixements i en el tram dels 18 als 65 anys, amb els evidents beneficis que això comporta, no seria hora que l’estat es replantegés la llei d’estrangeria? Es a dir, comptem amb la participació de les persones immigrants en la nostra societat però assumim sense miraments que passaran un mínim de tres anys en l’economia submergida o en la marginalitat, que és al que els aboca l’actual llei. Aquí hi ha alguna cosa que grinyola.
I com gestionaran les diferents administracions aquesta contradicció els propers deu anys? Hi haurà algun canvi en les polítiques migratòries durant la propera dècada? O haurem de seguir les entitats donant resposta subsidiària a les necessitats de la població nouvinguda? Com sempre, tot depèn del punt de vista des del qual es miren els fenòmens migratoris, o representen un problema o una oportunitat.