FACEMemory, una aplicació gratuïta creada a Barcelona per detectar l’Alzheimer de forma precoç

La Fundació ACE Alzheimer Center Barcelona, ​​entitat dedicada a la diagnosi, tractament i investigació de l’Alzheimer, ha desenvolupat una prova neuropsicològica digitalitzada pionera anomenada FACEmemory®, que permet detectar a les persones amb deteriorament cognitiu, principalment amb pèrdues de memòria i, així, descobrir de forma precoç la malaltia d’Alzheimer. Els resultats de l’estudi s’han publicat recentment a la prestigiosa revista ‘Alzheimer’s Research & Therapy’.

Es tracta d’una aplicació gratuïta allotjada al web de l’entitat la qual registra automàticament els resultats de les proves en una base de dades mèdica. Després, l’equip de neuropsicologia  de la fundació analitza els analitza per poder oferir una resposta personalitzada, que orienti les persones a les quals se’ls detecti un baix rendiment cognitiu.

Aquesta proba, segons l’estudi publicat, ja ha permès als investigadors d’ACE avaluar amb èxit la memòria de 154 persones cognitivament sanes i de 122 persones amb deteriorament cognitiu lleu. L’aplicació s’ha desenvolupat amb llenguatge Android i utilitza la llibreria de Google per al reconeixement de la veu i les interaccions amb el dispositiu.

Montse Alegret, investigadora principal del projecte i neuropsicòloga d’aACE Alzheimer Center, destaca que aquesta aplicació “és una eina de cribratge útil per a la detecció dels primers símptomes de la malaltia d’Alzheimer”, i que el fet que “a través del seu ordinador o tablet, tothom pugui revisar-se la memòria és un pas endavant, sobretot en el moment actual, per poder detectar els primers senyals de la malaltia i poder actuar en la seva progressió”.