Hondures comença l’any amb més caravanes de migrants
Any nou mateixes històries a Hondures, el país centreamericà enceta l’any amb riuades de persones que fugen de les condicions de misèria i violència que tenen al voltant. El 16 de gener van sortir centenars de persones d’Hondures en caravana cap als Estats Units tal i com ve passant des de fa gairebé dos anys, així ho recullen molts mitjans nacionals i internacionals.
Però després de l’acord entre els Estats Units i Mèxic sembla que les caravanes enguany ho tindran encara més difícil per arribar al seu destí. Estats Units va amenaçar amb imposar tarifes aranzelàries a les exportacions mexicanes si Mèxic no enduria els seus controls migratoris i després de diversos dies de negociacions, Mèxic va acceptar. El govern mexicà abans de l’acord repartia visats a les persones migrants hondurenyes, ara els envia la Guàrdia Nacional a la frontera.
Els fluxos migratoris des d’Hondures no només apunten al nord, són multidireccionals. Catalunya també ha recollit bona part d’aquest moviment migratori. Les dades sobre el número de persones ateses a la fundació són un bon termòmetre per copsar el context geopolític internacional. L’any 2018 van passar per la fundació 1.493 persones en situació de risc social, 541 venien d’Hondures. El 2019 vam acollir un total de 1.547 persones, el percentatge d’hondurenys i hondurenyes ha estat menor que el 2018 però força rellevant, 387 persones. Un número significatiu si tenim en compte que el segon país amb més representació el 2019 a l’entitat ha estat el Marroc amb 126 persones (a Catalunya els marroquins i marroquines són la comunitat més important d’estrangers, representen gairebé el 20% del total de població estrangera segons l’Idescat).
Hondures és un país colpejat per la pobresa i la violència amb una taxa d’homicidis de 43 per cada 100.000 habitants i on el 68% viu en situació de pobresa. Davant la negativa dels Estats Units a acollir la marea de ciutadans hondurenys milers d’ells van posar rumb a Europa els anys 2018 i 2019. Sembla que el 2020, si les condicions no canvien, aquest flux migratori seguirà gairebé igual. Nosaltres seguirem acollint.