A l’Estat Espanyol més de 2,6 milions de treballadors són pobres

A l’Estat Español, més de 2,6 milions de persones viuen en situació de pobresa tot i tenir feina, així ho alerta la Xarxa Europea contra la Pobresa i la Exclusió Social que agrupa més de 8.000 entitats d’acció social. Aquesta és una dada molt preocupant, suposa que el 14,1% dels treballadors no té uns ingressos suficients com per viure amb dignitat. A aquesta situació s’hauria de sumar la fragilitat i desprotecció del treball i dels treballadors en l’economia submergida que, malauradament, no acostumen a sortir a cap informe.

Els responsables de la Xarxa Europea contra la Pobresa i la Exclusió Social a Espanya es reuniran properament amb els partits polítics que  es presenten a les eleccions per instar-los a que integrin 10 fites per a la pròxima legislatura, com una estratègia nacional que serveixi de full de ruta per reduir la pobresa i l’exclusió social que afecta a 12,5 milions de persones (el 26,6% de la població).

D’entre les mesures que proposaran als polítics destaquen la de dotar d’ingressos a les gairebé 600.000 llars que no en tenen, augmentar les taxes d’ocupació -especialment femenina- fins a la mitjana europea, erradicar el sensellarisme, el barraquisme i les infravivendes i garantir la universalitat de la sanitat i l’accés de totes les.

Un altra de les mesures que plantegen les entitats es que s’estableixi un sistema estatal de rendes mínimes per unificar criteris perquè, segons afirmen des de la Xarxa Europea conra la Pobresa,  hi ha una vintena de sistemes diferents en les comunitats autònomes, i prestacions per fill a càrrec.

La xarxa també lamenta que aquests indicadors de pobresa es produeixin tot i que els governs -espanyol i europeus- hagin subscrit compromisos, com l’Agenda de l’ONU 2030 o l’Estratègia Europea 2020.

Els preus del lloguer a Catalunya ja superen els nivells del 2008

En aquest context de pobresa no ajuda l’accés a l’habitatge. A Catalunya, els preus del lloguer ja superen els nivells de 2018. L’escalada de preus és especialment preocupant en les zones urbanes i metropolitanes, i també en alguns punts de la costa. Segons dades oficials de la Generalitat els preus van tornar a pujar l’any 2018, i en algunes comarques ho fan per cinquè any consecutiu.

Santa Coloma de Gramenet els preus del lloguer han pujat un 10.36% el darrer any. El 2017 el lloguer mitjà al municipi era d’uns 529,1 €/mes mentre que el 2018 el preu mitja del lloguer s’ha situat en els 584 €/mes.