Integramenet forma part de la Xarxa per la Llengua

La Xarxa per la llengua és un conjunt d’entitats, ens públics, empreses i comerços que tenen un compromís amb el foment de la llengua catalana a Santa Coloma. El Centre de Normalització Lingüística L’Heura és qui coordina les organitzacions que formen part d’aquesta Xarxa, i els dona suport.

El 23 de juliol, Integramenet ha asistit a la primera reunió d’aquesta Xarxa, una jornada de trobada, reconeixement i primer contacte per establir relacions i ponts entre entitats.

Santa Coloma de Gramenet ha estat i és una població receptora d’importants fluxos migratoris. A la ciutat arriben moltes persones que desconeixen la llengua catalana. Davant d’aquesta situació, entitats i administracions s’han esforçat històricament per posar el català a l’abast de tothom, com un element més d’integració social i laboral. Cal recordar que la immersió lingüística neix a les escoles colomenques.

Amb la creació de la Xarxa per la llengua es vol donar un nou impuls a la presència del català a la ciutat.

Empitjorament de l’accés al padró a Catalunya

S’afegeixen nous municipis a la llista d’ajuntaments que no garanteixen el compliment d’aquest tràmit i que vulneren aquest dret i obligació.

Davant la vulneració del dret i l’obligació del padró a molts municipis de Catalunya, nou entitats i plataformes que lluiten pels drets socials i humans, la dignitat i la qualitat de vida del veïnat, sumen forces a través d’una nova Xarxa d’Entitats pel Padró amb l’objectiu de fer un front comú i denunciar públicament l’empitjorament entorn les pràctiques del padró arreu de Catalunya.

Aquest empitjorament s’ha concretat a través de dues vessants:

  • Es constata que hi ha municipis que s’han afegit a la llista d’ajuntaments que no garanteixen aquest dret i obligació i que suposen un volum gran de la població a Catalunya
  • També es produeixen vulneracions especialment greus en els casos de vulnerabilitat habitacional

Concretament a Catalunya, segons la informació recollida a través de les entitats de la Xarxa amb presència a tot el territori i que fan acompanyament directe a les persones que no poden accedir al padró per la via estàndard o tradicional, més d’una trentena de municipis vulneren el dret al padró, i representen un volum significatiu de la població total de Catalunya perquè inclouen capitals de província i municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Aquests municipis són: Alcanar, Arbúcies, Agramunt, Arenys de Mar, Badalona, Balenyà, Barcelona, Bellpuig, Calafell, Cornellà, El Masnou, Figueres, Igualada, L’Hospitalet de Llobregat, Llagostera, Lleida, Martorell, Mataró, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montornès del Vallès, Olot, Pineda de Mar, Premià de Mar, Reus, Ripoll, Sabadell, Salt, Santa Coloma de Gramenet, Santa Coloma de Farners, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Tortosa, Tremp, Vic i Vilanova i la Geltrú.

Des de la Xarxa d’Entitats pel Padró recorden la multitud de casuístiques i la dificultat de rastrejar i detectar casos, i que els municipis que mencionen són aquells on tenen constància que hi ha dificultats, amb més o menys gravetat.

Alguns dels principals obstacles que recullen les entitats són:

  • La manca d’informació
  • L’arbitrarietat de criteris segons la persona que atén
  • Els requeriments excessius de documentació
  • La necessitat de cita prèvia, sovint telemàtica

Altres problemàtiques que recullen la Xarxa d’Entitats pel Padró són l’exigència de vinculació als Serveis Socials per a les persones en situació de vulnerabilitat, així com les comprovacions de residència, “que es dirigeixen a sectors de població molt concrets i que poden abocar a expedients amb Estrangeria”, aclareix Maria Creixell. També assenyalen l’incompliment dels tres mesos per donar resposta, i les baixes automàtiques sense notificació.

Per tot això, la Xarxa d’Entitats pel Padró exigeix el compliment de deu punts bàsics per a garantir el padró a totes les persones que resideixen als municipis de Catalunya i posen èmfasi a portar a terme polítiques d’empadronament actives i transparents. “El padró és un registre que certifica que la persona resideix al municipi i no és un element repressiu ni un instrument per comprovar les condicions en què viu, ni constatar si l’habitatge o lloc on pernocta és adequat o no”, explica Francesc Mateu. Com a representant de les sindicatures locals, recalca la importància que la ciutadania presenti queixes “perquè quedi constància de les anomalies i es puguin abordar aquestes vulneracions de drets per la via institucional”.

La Xarxa d’Entitats pel Padró està formada per: Amnistia Internacional Catalunya, CONFAVC (Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya), Coordinadora Obrim Fronteres, Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), FEDAIA (Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, FòrumSD (Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya), laFede.cat – Organitzacions per la Justícia Global i l’Observatori DESCA.

Integramenet imparteix una formació en inclusió i igualtat de gènere adreçada al seu voluntariat

La Fundació Integramenet ha dut a terme una formació per al seu voluntariat sobre inclusió i igualtat de gènere amb l’objectiu de sensibilitzar i capacitar als seus col·laboradors en aquests temes essencials.

Amb aquesta formació, l’entitat compleix amb diferents objectius que formen part de la seva missió fundacional:

  • Promoure la Inclusió: Integramenet treballa per aconseguir un entorn inclusiu on totes les persones, independentment del seu gènere, raça, orientació sexual o discapacitat, se sentin benvingudes i valorades.
  • Fomentar la Igualtat de Gènere: és fonamental per a la fundació assegurar-se que totes les persones ateses tinguin les mateixes oportunitats i siguin tractades amb equitat independentment del seu gènere.
  • Consciència social: formar al voluntariat augmenta la seva consciència i comprensió sobre les desigualtats existents i com poden contribuir a la seva reducció.
  • Millora del servei: un voluntariat ben format en inclusió i igualtat de gènere pot oferir un millor servei, ser més empàtics amb les diverses situacions i necessitats de les persones.
  • Compliment normatiu: ens assegurem que les pràctiques de la fundació estiguin alineades amb les normatives i lleis que promouen la igualtat i la no discriminació.

La formació forma part, a més,  d’una de les activitats d’una subvenció aconseguida del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Quasi el 90% de les persones ateses al mes de juny a Integramenet han estat dones

Un cop més, la majoria de persones ateses a la Fundació són dones. Aques juny, però, han arribat quasi al 90% en el servei d’ocupació.

El servei d’acollida ha rebut un total de 64 persones (49 dones i 16 homes), amb la recerca de feina com a demanda prioritària. Pel que fa a l’empadronament, 11 persones encara no s’han empadronat i una majoria, 52, sí ho ha fet.

La responsable d’Acollida s’ha reunit amb altres recursos:  l’Espai d’Oportunitats, Càritas Santa Coloma de Gramenet, el CNL L’Heura i ha dut a terme reunions amb l’equip de voluntariat.

La majoria de derivacions d’acollida han estat al propi servei d’ocupació, però també s’han fet derivacions externes, a Moviment x la pau, a diferents EBAS, al SOC, etc.

Accedeix a totes les dades del Servei d’Acollida

Servei d’ocupació

Ocupació ha rebut 100 persones (88 dones i 12 homes). Una majoria que arriba ja a quasi el 90%. El 62% d’aquestes persones només té el passaport com a identificació. La franja d’edat més habitual, en un 44%, ha estat de persones dels 30 als 45 anys.

25 persones han participat en l’itinerari formatiu IntegraJob.

Com a Punt d’Informació i Orientació del servei d’Acreditació de competències professionals s’ha assessorat a 4 persones i s’han inscrit 2 persones.

Accedeix a totes les dades del servei d’ocupació

Servei d’Intermediació

Aquest servei ha atès 57 famílies amb necessitats de serveis d’atenció domiciliària. S’han gestionat 21 ofertes de feina.