DataForGoodBcn publica un informe sobre l’impacte social i econòmic del COVID19 que han patit les persones ateses a Integramenet

El col·lectiu de voluntariat del projecte DataForGoodBcn  ha elaborat un informe amb les dades registrades per les orientadores laborals de la Fundació Integramenet durant l’atenció realitzada els primers mesos de la crisi social i econòmica generada pel COVID19. L’objectiu d’aquest informe ha estat avaluar l’impacte de la crisi social i econòmica que ha generat el coronavirus entre el col·lectiu de persones en situació de risc que atenem a l’entitat.

L’estudi pretén ser una foto fixe de com ha afectat la pandèmia a un determinat col·lectiu en unes circumstàncies tan excepcionals amb la intenció de reflectir la tendència futura en l’atenció a les situacions d’emergència social.

Aquest informe s’ha elaborat en base a les trucades que les dues orientadores laborals de l’entitat han fet a persones en situació de risc social vinculades al Servei d’Ocupació de la fundació durant els primers dos mesos de l’estat d’alarma i confinament provocats pel COVID19. L’informe recull dades sobre les necessitats bàsiques d’aquestes persones com la sanitat, l’accés als aliments, l’habitatge o la cerca de feina.

Dificultats per aconseguir aliments i per pagar l’habitatge

En aquest sentit, l’anàlisi de dades recull que, almenys durant els primers mesos del confinament, només un 20% de la mostra ha tingut garanties de poder accedir (i mantenir) a un habitatge digne, un 23% ha tingut dificultats per pagar el lloguer (relloguer o habitació) i prop d’un 19% s’ha trobat amb altes possibilitats de perdre l’habitatge.

Respecte a l’accés als aliments, un 37,78% del total de la mostra analitzada ha al·legat tenir garantida l’alimentació sense haver d’acudir a les ajudes socials o de familiars. D’altra banda, l’informe adverteix que el 21,48% es troba en estat crític per aconseguir aliments, mentre que el 26% pot accedir als aliments però amb certes dificultats. A més, un 13,31% de la mostra es veu obligat a sol·licitar suport familiar o veïnal per poder cobrir aquesta necessitat bàsica.

Dona en situació d’irregularitat i en cerca activa de feina com a cuidadora

Aquest estudi també revela que el perfil majoritari que acudeix a rebre l’atenció de la Fundació Privada Integramenet és una dona en situació d’irregularitat administrativa i en cerca activa de feina, que sobretot busca formar-se professionalment com a cuidadora en serveis d’atenció domiciliària i de la llar. Aspecte que també podem deduir de les dades reflectides a les darreres memòries d’activitat de l’entitat.

WordCloud revelador

L’anàlisi de dades  realitzat per DataForGoodBcn també inclou un estudi de les paraules més utilitzades en les converses amb les orientadores laborals de l’entitat. És el que s’anomena un WordCloud, alguna cosa així com ‘núvol de paraules’,  una infografia on apareixen les paraules que més s’han utilitzat en determinades respostes. Les més grans i més ressaltades són les que s’han utilitzat més. Una imatge molt reveladora sobre les preocupacions i aspiracions de les persones que acudeixen a Integramenet. Algunes de les paraules més utilitzades per respondre sobre la situació que estaven vivint en ple confinament eren: treball, pagar, aliments o casa. Menys ressaltades però també molt utilitzades van ser: habitació, lloguer, necessitat o família. També cal destacar que de les menys utilitzades van ser Covid19 o Coronavirus.

DataForGoodBcn

DataForGoodBcn és una iniciativa de voluntariat que treballa amb el ‘BigData’ per donar suport  a entitats del tercer sector. El projecte està format per un equip de professionals experts en la gestió de dades que de manera desinteressada posa els seus coneixements i la seva experiència a l’abast de les ONG i les entitats d’acció social.

Anàlisi de la crisi social després de l’impacte del COVID19