2020, les xifres de l’any més complicat

Ja és hora d’encarar el 2021 amb renovades forces per començar nous projectes i reprendre els que ja estan en marxa. Però també toca fer un repàs a com hem tancat el darrer mes del 2020 i fer balanç d’un any tan complicat amb les conseqüències de la pandèmia.

Les dades desembre i de l’any 2020 al servei d’acollida

El mes de desembre vam atendre un total de 37 persones en primera acollida (27 dones i 10 homes). D’aquestes, 4 tenien DNI, 12 NIE i 21 el passaport com a única documentació. Aquest mes ha baixat el número d’acollides. Com es habitual, la principal demanda que hem recollit ha estat el suport i la orientació en la recerca de feina.

Durant l’any 2020 hem atès un total de 847 persones (643 dones i 204 homes) en primera acollida, de les quals 176 tenien NIE, 61 DNI i 610 el Passaport. El volum de persones ateses durant l’any 2020 ha estat manifestament inferior a les ateses l’any anterior (1.547), la principal causa ha estat la irrupció de la pandèmia del coronavirus que va aturar l’activitat de la fundació els mesos més durs del confinament (març, abril i maig). Tot i que en aquest temps vam seguir fent activitat de coordinació i derivació, com ja vam explicar en aquest informe.

També cal tenir en compte que l’acollida lingüística també va quedar aturada durant la pandèmia i les 171 persones que es van inscriure als cursos de llengües el mes de febrer no van poder continuar la seva formació. De fet els cursos de llengües és la única activitat que ha quedat interrompuda durant el 2020 a Integramenet. Ara estem treballant per reprendre aquests cursos i poder oferir aquest servei durant el 2021.

Servei d’Ocupació

Durant el mes de desembre hi ha hagut 47 altes al servei d’ocupació de l’entitat, moltes d’aquestes persones han estat derivades directament del servei d’acollida. Aquest darrer mes hem estat introduint alguns canvis en les sessions formatives del Servei d’Ocupació per poder donar una resposta més acurada a les necessitats d’orientació laboral de les persones que acudeixen a la nostra entitat. Aquests canvis fan que el programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” i el programa formatiu en serveis d’atenció domiciliària (SAD) d’Integramenet encaixin d’una manera més eficient.

Sessió grupal del Servei d’Ocupació de la Fundació Integramenet

El darrer mes de l’any, les orientadores laborals han fet 63 atencions individuals (28 primeres entrevistes, 21 entrevistes de seguiment i 14 entrevistes a famílies amb necessitats de SAD. Tot i ser un any terriblement complicat, les nostres orientadores i treballadors socials han treballat de valent amb recursos limitats i durant el 2020 s’han pogut incorporar al Servei d’Ocupació d’Integramenet un total de 405 persones, s’han fet 1.028 atencions individuals i s’han completat 86 insercions laborals de persones en situació de risc social.

Tot i la pandèmia, i amb menys recursos humans i materials del que seria desitjable, l’any 2020 hem pogut atendre, i donar resposta de manera subsidiària, a moltes persones amb necessitats bàsiques no cobertes. Encarem el 2021 amb molts reptes i incerteses però també amb nous projectes a l’agenda. Una d’aquestes iniciatives, l’espai Connecta’t, ja funciona des del novembre.