El 54% de les persones identificades per la policia a Catalunya són immigrants

Més de la meitat de les identificacions policials que es fan a Catalunya són fetes a persones immigrants, concretament un 54%, així ho explica un informe publicat recentment per SOS Racisme. Si tenim en compte que aquest col·lectiu representa el 13% del total de la població, podem afirmar que aquests controls policials són identificacions per perfil ètnic, és a dir, són racistes.


L’informe, tiutlat  “L’aparença no és motiu. Identificacions policials per perfil ètnic a Catalunya”, analitza les identificacions policials fetes per perfil ètnic a Catalunya, mitjançant l’ús tant de dades públiques com d’experiències ciutadanes recollides per realitzar aquest estudi.

Segons l’informe, les detencions per perfil ètnic deixen seqüeles a més de fomentar la inseguretat ciutadana. Seqüeles a nivell personal que generen por, inseguretat, desconfiança i, fins i tot, atacs directes i indirectes a la identitat de les persones que viuen aquestes situacions. I també a nivell col·lectiu, ja que les identificacions policials fomenten la criminalització dels col·lectius de determinats perfils ètnics.

Les dades no menteixen: per cada persona de nacionalitat espanyola identificada, la policia n’atura 7 d’origen estranger. SOS Racisme denuncia que encara hi ha moltes mancances en la recollida de dades per part dels cossos policials i que les estadístiques estan fetes sense que les identificacions contemplin perspectives de drets ni repercussions socials de les persones identificades.

Pareu de parar-me

Aquest informe és el resultat de la campanya ‘Pareu de parar-me’ que, a banda de recollir diferents testimonis com el del vídeo que acompanya aquesta entrada, anima a tots els ciutadans que hagin patit o presenciat una identificació policial racista a la via pública a comunicar-ho a l’entitat. També ofereixen assessorament legal per tal de poder denunciar-ho.

Gràcies a aquesta campanya s’ha pogut elaborar aquest informe que demostra, amb dades objectives, que la perfilació ètnica policial és una pràctica real, portada a terme, com a patró d’actuació col·lectiu, per part dels diferents cossos policials de Catalunya.

La campanya és molt activa a les xarxes socials, sobretot a twitter, podeu seguirla amb l’etiqueta #pareudepararme.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari