Integramenet forma part del programa Incorpora des del 2012.
Tot i que estem en un moment de recuperació econòmica i l’ocupació assoleix nivells rècord, l’accés al mercat laboral és desigual. Determinats col·lectius es troben amb més dificultats per accedir al mercat laboral i desenvolupar una activitat productiva per factors socioeconòmics, de salut, procedència, discapacitat, diversitat cultural, edat, per falta de formació/acreditació, entre d’altres.
Per trencar aquestes barreres visibles i invisibles que dificulten l’accés a la feina d’aquestes persones en situació o risc d’exclusió social, la Fundació ”la Caixa” impulsa, des del 2006, el Programa Incorpora amb l’objectiu de millorar la seva integració sociolaboral.

En tots els processos d’inserció que impulsa Incorpora resulta essencial el treball en xarxa de les 138 entitats socials de Catalunya que, a través dels seus 358 tècnics d’orientació i prospecció laboral, dissenyen uns itineraris personalitzats que valoren el potencial de cada persona, impulsen la seva autonomia i promouen la seva participació activa per millorar la seva ocupabilitat.
El programa Incorpora enforteix els vincles entre el sector social i el teixit empresarial, destacant en aquest procés la importància de la sensibilització empresarial per impulsar entorns laborals més diversos i inclusius.
Les empreses que participen en el programa no només generen oportunitats laborals per a col·lectius en situació de vulnerabilitat, sinó que també es posicionen com a agents de canvi social, promovent la diversitat i la inclusió sociolaboral i contribuint així a la sostenibilitat social empresarial.
Mitjançant el seu compromís amb la inserció sociolaboral, aquestes empreses contribueixen a l’ODS 8 («Treball decent i creixement econòmic») i a l’ODS 10 («Reducció de les desigualtats»), recollits a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, obrint noves vies laborals a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
“El programa Incorpora es basa en l’establiment d’aliances entre les entitats socials i el sector empresarial, que sensibilitza sobre el valor de la diversitat en l’àmbit laboral i promou la inserció sociolaboral de les persones en situació de risc d’exclusió, contribuint així a la concepció del territori com a agent de canvi”, afirma el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.
Gràcies a aquest model de col·laboració en xarxa, el 2024 s’han aconseguit un total de 42.555 contractacions, que representen no només una porta al món laboral, sinó també una nova oportunitat per transformar les vides d’aquestes persones en situació de vulnerabilitat.
Sectors tradicionals en la contractació com són l’hostaleria, el comerç, la neteja, l’atenció sociosanitària, el transport i la logística, però també el de la indústria o el d’activitats administratives i serveis auxiliars han estat essencials per materialitzar aquestes oportunitats, en un total de 16.652 empreses diferents.
A nivell territorial, les 42.555 insercions facilitades per Incorpora el 2024 es divideixen en: 39.048 a Espanya, 1.746 a Portugal, 805 al Marroc, 429 a Hongria i 527 a Polònia.
Formació per millorar l’ocupabilitat
Per millorar l’ocupabilitat de les persones que estan en una situació de més vulnerabilitat davant l’ocupació, el programa impulsa accions formatives, amb la implicació directa de les empreses. Els Punts Formatius Incorpora dissenyen accions formatives que permeten el desenvolupament de les competències transversals i la formació tecnicoprofessional de les persones més vulnerables, considerant les necessitats específiques del teixit empresarial del territori, amb l’objectiu final de generar oportunitats reals d’inserció en aquells àmbits en els quals hi ha una demanda més elevada per part de les empreses.
El 2024, un total de 1.793 empreses han col·laborat directament en les 307 accions formatives que s’han organitzat, per a un total de 5.607 persones. Les empreses participen en les accions formatives des de la definició de continguts fins a la impartició de la capacitació tècnica i la realització de pràctiques no laborals.
Les competències digitals són també eines imprescindibles per al procés d’inserció laboral. Per això, i per tal de disminuir la bretxa digital entre les persones més vulnerables a l’hora de buscar una ocupació, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Accenture han impulsat la formació Treballant en digital perquè aquests col·lectius no es quedin enrere. El 2024 han participat en aquesta formació més de 7.500 persones, potenciant així les seves habilitats digitals.
Incorpora, un model de col·laboració que transforma vides
El programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” té com a objectiu principal promoure la inclusió laboral de les persones en risc d’exclusió social.
Des de la seva posada en marxa el 2006, més de 438.000 persones en situació de vulnerabilitat han aconseguit una ocupació a través d’Incorpora. Això ha estat possible gràcies al treball en xarxa de les prop de 500 entitats socials i la col·laboració de més de 96.000 empreses socialment responsables de sectors diversos que veuen en el Programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” una oportunitat per impulsar la responsabilitat social corporativa en integració laboral.
73 noves persones són acollides a Integramenet el mes de febrer
/0 Comments/in Notícies /by Equip IntegramenetEl servei d’Acollida de la Fundació Integramenet ha atès aquest febrer un total de 73 persones, de les quals 58 són dones i 15 són homes. Pel que fa als documents d’identitat, 60 persones disposen de passaport, 13 tenen NIE i no hi ha cap persona amb DNI.
Les demandes que han arribat al servei han estat diverses. En primer lloc, s’ha rebut una sol·licitud de formació i 8 demandes relacionades amb necessitats bàsiques. També s’han atès 18 casos d’orientació jurídica i 44 sol·licituds d’orientació en la recerca de feina.
En relació amb les dades d’empadronament, 51 persones han pogut ser empadronades, mentre que 22 no ho han estat. A més, no s’han registrat casos de persones sense domicili fix.
Pel que fa a les activitats d’acollida, s’han realitzat 27 entrevistes individuals d’acollida i 16 casos han estat seguits posteriorment. A més, 11 persones han rebut la primera acollida de manera individual, mentre que 39 persones han participat en acollides grupals.
En les activitats específiques d’acollida, s’han registrat 7 assistències en l’àmbit d’estrangeria i 5 assistències en el grup de dones.
El servei d’ocupació ha atés 98 persones, majoritàriament dones amb passaport i en una franja d’edat de 30 a 45 anys. La nacionalitat majoritària ha estat Hondures.
17 persones han finalitzat l’itinerari formatiu IntegraJob i 22 han finalitzat l’específic a Serveis d’Atenció Domiciliària.
S’han dut a terme 19 insercions laborals.
MANIFEST de la FUNDACIÓ PRIVADA INTEGRAMENET pel Dia Internacional de les Dones i les Nenes 2025
/0 Comments/in Notícies /by adminAvui, des de la Fundació Privada Integramenet, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, volem alçar la veu per reivindicar la tasca invisible però fonamental de les persones que cuiden. En un món on la cura és essencial per al benestar de la societat, sovint les persones que la duen a terme són invisibilitzades, precaritzades i explotades.
Les dones migrades, en particular, es veuen atrapades en una xarxa de desigualtats que fa que la seva feina sigui doblement invisible i doblement vulnerable. La cura no és només una tasca física, sinó també emocional i psicològica, i és el pilar que manté en peu a les nostres famílies, als nostres barris i a les nostres societats. Sense cures no hi ha VIDA. Malgrat la importància d’aquesta tasca, massa sovint, aquestes dones es troben amb condicions laborals precàries, contractes irregulars, salaris baixos i, sovint, amb una falta total de drets laborals que les deixa a l’ombra de la llei.
La precarització del treball de les cures és un problema global que afecta principalment a les dones, i especialment a les dones migrades, que han de fer front a les seves pròpies dificultats personals i socials, mentre mantenen les nostres llars en marxa, sovint sense les condicions laborals dignes que mereixen.
La Fundació Privada Integramenet treballa des de fa més de 20 anys lluitant per la dignitat de les persones que cuiden, visibilitzant la seva feina com a essencial i exigint condicions laborals justes i equitatives per a totes les treballadores de la cura, especialment per a les dones migrades. Dignifiquem la feina de cures!
Reivindiquem:
Gener a Integramenet: Inserció, acompanyament i progrés en xifres
/0 Comments/in Notícies /by Equip IntegramenetDurant el mes de gener, la Fundació Privada Integramenet ha continuat oferint suport a les persones en situació de vulnerabilitat, facilitant la seva inserció laboral i social mitjançant diversos serveis i programes d’acompanyament.
El Servei d’Acollida ha donat suport a 66 persones (56 dones i 10 homes), de les quals 47 estaven empadronades. En aquest marc, s’ha realitzat el taller mensual d’estrangeria, una activitat fonamental per informar i orientar les persones migrades en matèria legal i administrativa.
El Servei d’Ocupació ha atès un total de 88 persones (80 dones i 8 homes). Un 48% de les persones ateses disposaven de passaport, i el grup majoritari ha estat el de dones d’entre 30 i 45 anys, principalment procedents d’Hondures. A més, el Punt d’Informació i Orientació del Servei d’Acreditació de Competències Professionals ha funcionat a ple rendiment, oferint assessorament i suport en aquest àmbit.
Pel que fa als itineraris laborals, s’han dut a terme dues accions destacades:
A més, el Grup de Dones ha continuat amb una excel·lent participació, consolidant-se com un espai de trobada i empoderament.
Des d’Integramenet, seguim compromesos a treballar per la inclusió i el desenvolupament de les persones ateses, amb la mirada posada en el foment de l’autonomia, la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.
ACCEDEIX ALS INDICADORS :
El programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” ha promogut 12.144 contractacions a Catalunya de persones en situació de vulnerabilitat el 2024
/0 Comments/in Notícies /by Equip IntegramenetIntegramenet forma part del programa Incorpora des del 2012.
Tot i que estem en un moment de recuperació econòmica i l’ocupació assoleix nivells rècord, l’accés al mercat laboral és desigual. Determinats col·lectius es troben amb més dificultats per accedir al mercat laboral i desenvolupar una activitat productiva per factors socioeconòmics, de salut, procedència, discapacitat, diversitat cultural, edat, per falta de formació/acreditació, entre d’altres.
Per trencar aquestes barreres visibles i invisibles que dificulten l’accés a la feina d’aquestes persones en situació o risc d’exclusió social, la Fundació ”la Caixa” impulsa, des del 2006, el Programa Incorpora amb l’objectiu de millorar la seva integració sociolaboral.
En tots els processos d’inserció que impulsa Incorpora resulta essencial el treball en xarxa de les 138 entitats socials de Catalunya que, a través dels seus 358 tècnics d’orientació i prospecció laboral, dissenyen uns itineraris personalitzats que valoren el potencial de cada persona, impulsen la seva autonomia i promouen la seva participació activa per millorar la seva ocupabilitat.
El programa Incorpora enforteix els vincles entre el sector social i el teixit empresarial, destacant en aquest procés la importància de la sensibilització empresarial per impulsar entorns laborals més diversos i inclusius.
Les empreses que participen en el programa no només generen oportunitats laborals per a col·lectius en situació de vulnerabilitat, sinó que també es posicionen com a agents de canvi social, promovent la diversitat i la inclusió sociolaboral i contribuint així a la sostenibilitat social empresarial.
Mitjançant el seu compromís amb la inserció sociolaboral, aquestes empreses contribueixen a l’ODS 8 («Treball decent i creixement econòmic») i a l’ODS 10 («Reducció de les desigualtats»), recollits a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, obrint noves vies laborals a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
“El programa Incorpora es basa en l’establiment d’aliances entre les entitats socials i el sector empresarial, que sensibilitza sobre el valor de la diversitat en l’àmbit laboral i promou la inserció sociolaboral de les persones en situació de risc d’exclusió, contribuint així a la concepció del territori com a agent de canvi”, afirma el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.
Gràcies a aquest model de col·laboració en xarxa, el 2024 s’han aconseguit un total de 42.555 contractacions, que representen no només una porta al món laboral, sinó també una nova oportunitat per transformar les vides d’aquestes persones en situació de vulnerabilitat.
Sectors tradicionals en la contractació com són l’hostaleria, el comerç, la neteja, l’atenció sociosanitària, el transport i la logística, però també el de la indústria o el d’activitats administratives i serveis auxiliars han estat essencials per materialitzar aquestes oportunitats, en un total de 16.652 empreses diferents.
A nivell territorial, les 42.555 insercions facilitades per Incorpora el 2024 es divideixen en: 39.048 a Espanya, 1.746 a Portugal, 805 al Marroc, 429 a Hongria i 527 a Polònia.
Formació per millorar l’ocupabilitat
Per millorar l’ocupabilitat de les persones que estan en una situació de més vulnerabilitat davant l’ocupació, el programa impulsa accions formatives, amb la implicació directa de les empreses. Els Punts Formatius Incorpora dissenyen accions formatives que permeten el desenvolupament de les competències transversals i la formació tecnicoprofessional de les persones més vulnerables, considerant les necessitats específiques del teixit empresarial del territori, amb l’objectiu final de generar oportunitats reals d’inserció en aquells àmbits en els quals hi ha una demanda més elevada per part de les empreses.
El 2024, un total de 1.793 empreses han col·laborat directament en les 307 accions formatives que s’han organitzat, per a un total de 5.607 persones. Les empreses participen en les accions formatives des de la definició de continguts fins a la impartició de la capacitació tècnica i la realització de pràctiques no laborals.
Les competències digitals són també eines imprescindibles per al procés d’inserció laboral. Per això, i per tal de disminuir la bretxa digital entre les persones més vulnerables a l’hora de buscar una ocupació, la Fundació ”la Caixa” i la Fundació Accenture han impulsat la formació Treballant en digital perquè aquests col·lectius no es quedin enrere. El 2024 han participat en aquesta formació més de 7.500 persones, potenciant així les seves habilitats digitals.
Incorpora, un model de col·laboració que transforma vides
El programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” té com a objectiu principal promoure la inclusió laboral de les persones en risc d’exclusió social.
Des de la seva posada en marxa el 2006, més de 438.000 persones en situació de vulnerabilitat han aconseguit una ocupació a través d’Incorpora. Això ha estat possible gràcies al treball en xarxa de les prop de 500 entitats socials i la col·laboració de més de 96.000 empreses socialment responsables de sectors diversos que veuen en el Programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” una oportunitat per impulsar la responsabilitat social corporativa en integració laboral.
Rebem el Nadal en un desembre frenètic
/0 Comments/in Notícies /by adminEl mes de desembre ha estat molt intens a la Fundació Integramenet. Hem continuat amb la nostra tasca d’acollida, formació i inclusió, i també hem compartit moments especials per celebrar la diversitat que ens enriqueix. Aquí us expliquem les activitats més destacades d’aquest mes:
Acollida i suport individualitzat
El nostre servei d’acollida ha atès 63 persones, majoritàriament dones (56 dones i 7 homes). La principal demanda ha estat la recerca de feina, i per això hem fet un treball exhaustiu d’acompanyament i realitzat entrevistes individuals de diagnòstic per entendre les necessitats específiques de cada persona i dissenyar itineraris personalitzats.
Formació per a l’ocupació
Aquest desembre hem desenvolupat l’itinerari formatiu INTEGRAJOB, centrat en la recerca de feina, amb la participació de 19 persones. A més, el servei d’ocupació ha atès 58 persones (56 dones i 2 homes), amb un gran nombre de beneficiàries procedents de Colòmbia.
Gràcies a aquests esforços, estem encantades d’anunciar que hem aconseguit 18 insercions laborals aquest mes, 7 més que al novembre, un resultat que ens omple d’orgull i que reflecteix el compromís de l’entitat amb la inclusió laboral.
Certificat de Primera Acollida de Català i 45 hores de Català
Aquest mes ha finalitzat el curs del Certificat de Primera Acollida de Català, una eina clau per a la integració lingüística i cultural. L’entrega dels diplomes ha estat un moment emotiu i de reconeixement per a totes les persones participants. També ha finalitzat el curs de Català de 45 hores. Enhorabona a totes les persones que han rebut el diploma!
Espais de trobada i celebració
Les trobades del Grup de Dones han continuat sent un espai de suport i empoderament per a les nostres beneficiàries.
Amb motiu de les festes de Nadal, hem celebrat el tradicional Dinar Intercultural, una jornada plena de colors, sabors i alegria. La diversitat de plats, amb aliments d’arreu del món, i la gran participació han fet d’aquesta trobada una celebració única i especial.
Gràcies per fer-ho possible! Aquest mes tan intens no hauria estat possible sense el suport de les persones, institucions i col·laboradors que ens acompanyen en la nostra missió. Gràcies per ajudar-nos a construir una societat més inclusiva i solidària.
Continuem treballant per l’acollida, la formació i les oportunitats per a totes les persones que ens necessiten. 💙
INDICADORS DEL SERVEI D’ACOLLIDA DESEMBRE 2024
INDICADORS DEL SERVEI D’OCUPACIÓ DESEMBRE 2024
Activitats destacades de la Fundació al mes de novembre
/0 Comments/in Notícies /by adminNovembre ha estat intens i ple de moments significatius a la Fundació. Amb l’objectiu de continuar impulsant la inclusió i les oportunitats, hem dut a terme diverses accions i programes que han generat un excel·lent impacte. Aquí us compartim un resum de les més destacades.
Acollida i atenció personalitzada
El servei d’acollida ha estat clau per a 62 persones que han buscat el nostre suport. La majoria de les persones ateses provenen del Perú, i la demanda principal ha estat la recerca de feina. Per donar resposta a aquesta necessitat, hem realitzat entrevistes individuals de diagnòstic i un acompanyament proper per dissenyar itineraris personalitzats d’inclusió.
Formació per a l’ocupabilitat
El servei d’ocupació ha atés aquest mes 88 persones (de les quals 73 són dones i 15 són homes).
En el marc dels nostres programes formatius, hem desenvolupat dos itineraris per millorar les competències laborals:
Aquests programes són una eina clau per oferir formació específica i facilitar l’accés al mercat laboral de les persones migrades.
Espais de trobada i empoderament
El Grup de Dones ha continuat amb les seves trobades mensuals, esdevenint un espai segur i inspirador per a l’intercanvi d’experiències i suport mutu.
A més, al podcast “Sense cita prèvia” del Punt Òmnia de Santa Coloma de Gramenet, com sabeu, ubicat a la nostra Fundació, hem tingut l’oportunitat d’entrevistar el grup de joves de l’Espai de les Oportunitats per reflexionar sobre l’ús de la tecnologia i les seves aplicacions en el dia a dia.
Insercions laborals: un resultat esperançador
Estem especialment contentes de compartir que aquest mes hem aconseguit 11 insercions laborals de persones beneficiàries. Aquest èxit ens motiva a seguir treballant per obrir noves oportunitats i trencar barreres per a les persones migrants.
Aquí et deixem els informes complets dels principals indicadors.
INDICADORS DEL SERVEI D’ACOLLIDA NOVEMBRE 2024
INDICADORS DEL SERVEI D’OCUPACIÓ NOVEMBRE 2024
Segueix-nos per estar al dia de les nostres activitats i ajuda’ns a construir una societat més inclusiva i solidària! 💙
Octubre: el 83% de persones ateses pel Servei d’Ocupació d‘Integramenet són dones
/0 Comments/in Notícies /by adminEl mes d’octubre s’ha produït un rècord en el nombre de persones ateses que són dones. La feminització de la pobresa adquireix una dimensió complexa, ja que combina desigualtats de gènere amb les dificultats pròpies de la condició migratòria i la irregularitat administrativa. Aquest context afegeix múltiples barreres que perpetuen la seva vulnerabilitat i precarietat.
El 83% de persones ateses pel Servei d’Ocupació d‘Integramenet a l’octubre han estat dones (17% homes). El 51% de totes les persones duien el passaport com a única documentació i més de la meitat tenien entre 30 i 45 anys.
El servei d’acollida ha atès 79 persones (63 dones i 16 homes), la majoria amb passaport (57). La demanda majoritària ha estat orientació en la recerca de feina.
Accedeix aquí als indicadors mensuals del servei d’acollida d’octubre.
S’han dut a terme dos itineraris laborals: l’IntegraJob i l’integraSad, amb participació d’una mitjana de 18 assistents.
El Punt d’Informació i Orientació del servei d’Acreditació de competències professionals ha assessorat 6 persones i n’ha inscrit 7.
S’han dut a terme 19 insercions laborals.
Accedeix aquí als indicadors mensuals del servei d’ocupació d’octubre.
Setembre: el servei d’acollida estrena tres tallers formatius nous
/0 Comments/in Notícies /by adminAquest passat mes, 79 persones van ser ateses pel servei d’Acollida d’Integramenet, un cop més, amb una ampla majoria de dones. 62 disposaven de passaport com a única documentació, 12 NIE i 5 presentaven DNI.
La principal demanda rebuda ha estat l’orientació en la recerca de feina i la majoria indiquen que estan empadronats.
Les noves activitats a Acollida
El servei d’acollida ha inaugurat tres nous serveis formatius amb accés mitjançant inscripció:
Ja han participat 28 persones al Club Tic, 6 a estrangeria i 4 al taller de coneixement de l’entorn.
Accedeix aquí a tots els Indicadors d’Acollida setembre 2024
Servei d’ocupació
El servei d’ocupació de l’entitat ha atès 112 persones, 7 més que al juliol. S’iguala aquest mes el número d’atencions a persones amb NIE amb permís de feina (49) i amb passaport (48). La franja majoritària d’edats és de 30 a 45 i el 86,6% són dones.
El país d’origen més freqüent de les persones ateses ha estat Perú, seguit de Colòmbia i Hondures.
El Punt d’Informació i Orientació del servei d’Acreditació de competències professionals ha assessorat 4 persones i n’ha inscrit 6.
Pel que fa als itineraris, el servei ha impartit l’IntegraJob, aquesta acció formativa de suport per millorar el grau d’ocupabilitat. 19 persones l’han complert sencer.
L’Espai òmnia ha proporcionat el suport habitual en elaboració de cv, recerca de feina, AlfabèTic i tràmits.
S’han dut a terme 28 insercions laborals.
Accedeix aquí a tots els indicadors del Servei d’Ocupació de setembre 2024
Intermediació
Aquest setembre s’han atés 56 famílies amb necessitats de serveis SAD, amb un total de 13 ofertes de feina generades.
Integramenet obté el segell Trobaelquebusques com a entitat d’economia social i solidària del Barcelonés Nord
/0 Comments/in Notícies /by adminHem tingut el plaer de rebre el segell Trobaelquebusques. Acredita que som un servei i proveït des del cooperativisme, l’economia social i solidària, l’associacionisme i les entitats del tercer sector en el Barcelonès Nord (Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs i els barris de Barcelona a la riba del Besòs).
L’Aitor Blanc, Coordinador de l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord ens va fer arribar aquest segell. Aquest mapa Trobaelquebusques ubica la nostra entitat i totes aquelles altres que promouen aquesta economia social i solidària.
Fundació Integramenet, a Radio Nacional d’Espanya RADIO 5
/0 Comments/in Notícies /by adminEns complau compartir el reportatge que ens han fet des de Radio Nacional d’Espanya, Ràdio 5 (estatal) amb motiu de EL CAFECITO, l’espai de trobada del nostre Grup de Dones.
Podeu gaudir de les paraules de les nostres usuàries, companyes de camí que han vingut a Integramenet en recerca d’acompanyament, i les seves experiències vitals i el seu procés de dol migratori.
Accedeix al reportatge AQUÍ.