Fundació Integramenet col·laborarà al projecte “Mirada a qui ens mira” del grup d’Arts Aplicades al Mur de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja, guanyador del II Encontre Artístic de Salut Drets Acció

La iniciativa impulsada per Medicus Mundi Mediterrània té l’objectiu de sensibilitzar sobre la violència de gènere i la situació de les dones al sud global. En primer lloc, l’alumnat de diferents escoles d’art de Catalunya va participar de tallers per treballar aquests conceptes i conèixer diferents experiències. Posteriorment, van desenvolupar les seves propostes de creació artística per denunciar aquesta situació.

Després d’unes setmanes de deliberació entre les diferents propostes rebudes, la guanyadora ha estat “Mirada a qui ens mira” del grup d’Arts Aplicades al Mur de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja. La proposta vol donar visibilitat a la violència masclista en l’espai urbà i ho fa en col·laboració amb un col·lectiu d’artistes i entitats socials.

 

Un mural fotogràfic participatiu i reivindicatiu

El projecte parteix de la idea que les dones estan constantment exposades a mirades externes en l’espai públic. La representació d’uns ulls vol fer visible aquesta realitat i posar en el centre de la reflexió emocions com la ràbia, la solitud, la resiliència i la seguretat.

Aquesta obra col·lectiva inclourà un mural fotogràfic participatiu, on tant la comunitat escolar com el veïnat podran contribuir amb les seves pròpies imatges mitjançant un codi QR, així com amb paraules i frases sobre la seva experiència amb la violència de gènere.

El jurat ha valorat especialment la concepció col·laborativa i comunitària del projecte i com ha sabut integrar la perspectiva del Sud Global, la perspectiva de gènere i la visibilitat que aporta al paper transformador de les dones, més enllà de ser víctimes de violències masclistes. A més, també ha destacat l’ús de l’espai públic per reivindicar i reflexionar i com s’han interrelacionat els conceptes de gènere, la inclusió de col·lectius migrants, espai i classe social.

Una xarxa d’aliances per la transformació social

El procés creatiu de “Mirada a qui ens mira” comptarà amb la col·laboració de diverses entitats, com el FabLab de l’EA Llotja, la Fundació Integramenet, el cinema La Cinètika, situat ben a prop del centre educatiu, i el col·lectiu Mondays.

Així, aquesta xarxa de suport ha permès que l’obra adquireixi una major dimensió social i comunitària tot configurant un ecosistema que interrelaciona tots els eixos de la convocatòria: La fundació Integramenet treballa amb dones migrades per acompanyar-les en la seva inserció; La Cinètika és un cinema okupat, anticapitalista, autònom i feminista situat ben a prop del centre educatiu i el col·lectiu Mondays es defineix com un espai entre la migració i la creativitat que, a través de la fotografia, vol redefinir els carrers per ser espais d’expressió i inclusivitat.

Un esdeveniment públic al mes de maig

L’obra final serà presentada en un esdeveniment públic que combinarà accions artístiques efímeres pels carrers de Barcelona, un recorregut reivindicatiu i entrevistes en format pòdcast, amb la participació de dones migrants i activistes feministes.

Amb aquesta proposta, l’alumnat de l’Escola Llotja i les artistes col·laboradores han aconseguit fer de l’art una eina de denúncia i transformació social, posant el focus en una realitat que afecta milers de dones cada dia.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari